Κουσάντασι
Η Αρχαία Έφεσος ανά τους αιώνες – Ελληνιστική/Ρωμαϊκή
Διάρκεια: Μισή μέρα
Στην Αρχαία Έφεσο εντυπωσιάζουν τα αθάνατα κατάλοιπα του παρελθόντος από την Ελληνιστική, τη Ρωμαϊκή και την Πρώιμη Χριστιανική εποχή. Θα παρακολουθήσετε ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο.
Αξιοθέατα
Η Αγορά:
Στην Αγορά δεν γίνονταν εμπορικές συναλλαγές αλλά επιχειρησιακές δραστηριότητες. Ο χώρος έπαιζε σημαντικό ρόλο ως σημείο συνάντησης για τη συζήτηση κρατικών θεμάτων.
Το Ωδείο:
Είχε χωρητικότητα 1500 θεατών. Λειτουργούσε ως χώρος θεατρικών παραστάσεων, αλλά φιλοξενούσε και τις συνεδριάσεις της Συγκλήτου.
Η Βιβλιοθήκη του Κέλσου:
Η βιβλιοθήκη, από τα πιο όμορφα κτίσματα στην Έφεσο, οικοδομήθηκε το 117 μ.Χ. ως μνημειακός τάφος του Τιβέριου Ιούλιου Κέλσου Πολεμιανού, διοικητή της ρωμαϊκής επαρχίας της Ασίας.
Η πλακόστρωτη Οδός των Κουρητών:
Ένας από τους τρεις κεντρικούς δρόμους στην Έφεσο. Ονομάστηκε έτσι από τους Κουρήτες, θρυλικό λαό στην ελληνική μυθολογία και την επική ποίηση. Σήμερα διατηρείται τμήμα της οδού κατασκευασμένο τον 4ο αιώνα.
Θερμά Λουτρά της Σχολαστικίας:
Οικοδομήθηκαν τον 1ο αιώνα και ανακαινίστηκαν τον 4ο από μια εύπορη χριστιανή, την Σχολαστικία. Τα Λουτρά δεν ήταν μόνο χώρος καθαριότητας, αλλά και τόπος συνάντησης και συζήτησης της καθημερινής επικαιρότητας.
Η Κρήνη του Τραϊανού:
Το κτίσμα κατασκευάστηκε γύρω στο 104 μ.Χ. προς τιμή του αυτοκράτορα Τραϊανού. Η δεξαμενή της κρήνης, διαστάσεων 20×10 μ., πλαισιωνόταν από κίονες και αγάλματα.
Τα Δημόσια Αποχωρητήρια:
Κτίστηκαν τον 1ο αιώνα μ.Χ. ως τμήμα των Λουτρών της Σχολαστικίας. Ήταν οι δημόσιες τουαλέτες της πόλης και λειτουργούσαν με υποχρεωτικό εισιτήριο εισόδου.
Οι Κατοικίες των Πατρικίων:
Γνωστές και με την ονομασία Κατοικίες των Πλουσίων. Κτισμένες σύμφωνα με το Ιπποδάμειο σύστημα, με δρόμους τεμνόμενους μεταξύ τους σε ορθές γωνίες. Τα κτήρια αυτά αποκαλύπτουν στοιχεία για την οικογενειακή ζωή στη Ρωμαϊκή εποχή.
Το Πρυτανείο:
Τα σωζόμενα ερείπια του συγκροτήματος χρονολογούνται στην εποχή του Αυγούστου. Λειτουργούσε ως χώρος εκδηλώσεων: θρησκευτικών εορτών, επίσημων δεξιώσεων και δείπνων. Μέσα στο Πρυτανείο έκαιγε αδιάκοπα η ιερή φλόγα, σύμβολο της καρδιάς της πόλης.
Ο Ναός του Αδριανού:
Στην πρόσοψη τέσσερις κορινθιακοί κίονες στηρίζουν αψιδωτό τόξο διακοσμημένο με ανάγλυφη παράσταση της Τύχης, θεά της νίκης. Το ενεπίγραφο βάθρο μπροστά από το ναό φιλοξενούσε αγάλματα των αυτοκρατόρων της περιόδου 293-305 μ.Χ.
Το Μεγάλο Θέατρο:
Κτίστηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. και είχε χωρητικότητα 24.000 θεατών. Αυτό το θέατρο είναι διάσημο ακόμα και σήμερα για την ποιότητα της ακουστικής του. Η μέρα σας θα τελειώσει ειδυλλιακά με μια όμορφη βόλτα στην Σκεπαστή Αγορά του Κουσάντασι.